2016. okt 16.

Hockenheim II. - És a végső győztes...

írta: Metzger91
Hockenheim II. - És a végső győztes...

Rendkívül izgalmas hétvégével búcsúzott a 2016-os szezon, a bajnokság az utolsó pillanatig nyitott volt.

Ne maradj le semmiről, lájkold a Facebook oldalt!

Szombat

A poleból az utolsó DTM versenyhétvégéjét teljesítő António Félix da Costa indulhatott. A lehetőséggel azonban nem nagyon tudott élni, mert a második helyről induló Miguel Molina jobb rajtot tudott venni, da Costa tehetetlen volt vele szemben. Molina zavartalanul ért be az első helyen. A bajnokság hajrája miatt azonban teljes érdektelenségbe fulladt a győzelme. A bajnokságot vezető Marco Wittmann a negyedik helyről indult, de a jó rajtnak köszönhetően hamar elvette a harmadik helyet Tom Blomqvisttől, a hetedik körben pedig a második helyet is "megszerezte" márkatársától, da Costától. 

edoardo-mortara-2016-hockenheim-ii-dtm-2.jpg

Egészen a 15. körig bajnoknak tekinthette magát Wittmann és lassan már mindenki elkönyvelte a győzelmet, mivel a bajnokság második helyezettje, Mortara az ötödik helyről indulva egy pocsék rajtnak köszönhetően a 8. helyre esett vissza. Mortara végigkáromkodta az első pár kört, fejben nem a pályán volt. A 15. körben azonban egyik pillanatról a másikra megtáltosodott az Audi és sorban utasította maga mögé a többieket. Glock eddig tudta feltartani Mortarát és hiába volt még további 3 BMW Wittmann és Mortara között, nem tudták megállítani az Audit. 

edoardo-mortara-2016-hockenheim-ii-dtm.jpg

A Parabolika végén lévő hajtűkanyar bizonyult Mortara terepének, minden körben egy helyet javított az említett kanyarban. A 25. körben már da Costát is sikerült levadásznia. Pár körrel hamarabb ér Wittmann mögé, akkor valószínűleg őt is sikerül megelőznie. René Rast második bemutatkozása parádésra sikerült. Ezúttal Mattias Ekströmöt helyettesítette, aki a rallycross világbajnokság esélyeseként ezt a hétvégét kihagyta a DTM-ben. Rast a tizenegyedik helyről a hatodikig tudott felkapaszkodni.

Wittmann a verseny után: "Két helyet tudtam javítani és az ellenfeleim, Mortara és Green előtt tudtam végezni, ez volt a célom."
Mortara: "Vasárnap úgy fogok versenyezni mint egy őrült. Nincs mit veszítenem és annyira nehezítem meg Marco dolgát amennyire csak tudom."

Wittmann 17 pontra növelte az előnyét, Jamie Green pedig a nyolcadik helyezése után végleg kiszállt a harcból.

Szombaton újabb visszavonulóval bővült a kör: a kétszeres bajnok, Timo Scheider is bejelentette, hogy 16 év DTM után kiszáll a sorozatból.

dtm-hockenheim-ii-2016-r1.jpg

Vasárnap

A polet ezúttal is da Costa szerezte meg, ráadásul a rajtot is jól végezte el. Egészen a negyedik körig vezetett is, de Paffett egy kicsit határozottabban koccolta le hátulról, így megpördült, Paffett pedig áthajtásos büntetést kapott. Mortara valószínűleg az önszívatás híve. A szombati rajt után a vasárnapi sem sikerült túl fényesen, rögtön az elején pozíciót veszített. A szombattal ellentétben azonban hamarabb összekapta magát és elkezdett előretörni. Wittmann rajtja lényegesen jobban sikerült, az első kör végén már a harmadik helyen haladt. Persze az előtte haladó két BMW-s márkatársa Blomqvist és Martin nem tartották fel Wittmannt. Mortara hamar megérkezett és támadni kezdte Wittmannt. 

Paffett és da Costa akciója után Wittmann és Mortara kerültek az élre, hat kör után pedig már Mortara vezetett. Amíg mindenki a két bajnokesélyessel volt elfoglalva, addig Vietoris és di Resta szépen csöndben kilőttek a rajtnál, egy korai kerékcserével pedig mindketten Wittmann elé kerültek. Di Resta egészen pontosan a 18. rajtkockából ért fel a dobogó legalsó fokára, Vietoris pedig a kilencedikről a másodikra. A 28. körben Blomqvist átadta negyedik helyét Wittmannak.

marco-wittmann-2016-hockenheim-ii-dtm-2.jpg

Ezt a kis segítséget kellett volna Mortara Audis társainak megakadályoznia. Mortara vezetett és Wittmann hatodik helyezése esetén ő a bajnok. Ez azonban nem állt rendelkezésre. Az időmérőt követően 5 BMW volt a top 10-ben, míg Audiból csak Mortara és Green, Green is csak a 10. helyen. A 2016-os DTM bajnokság győztese így Marco Wittmann lett, aki az első duplázó BMW pilóta, illetve egy újabb rekordot is felállított. Ő az egyetlen pilóta aki a debütálását követő négy évben duplázni tudott. Mortarának és az Audinak ugyanakkor szépségtapasz lehet, hogy a gyártók versenyét az Audi, a csapatok versenyét pedig az Abt-Sportsline (Mortara csapata) nyerte. Mattias Ekström pedig a rallycross világbajnokságot nyerte meg saját csapatának színeiben. 

marco-wittmann-2016-hockenheim-ii-dtm-3.jpg

Bajnokság végeredménye:

1. Marco Wittmann  206 pont

2. Edoardo Mortara  202 pont

3. Jamie Green       145 pont

A DTM most elvonul a szokásos téli szünetre, de bőven lesz mit kivesézni. 

dtm-hockenheim-ii-2016-r2.jpg

Szólj hozzá

összefoglaló eredmény futam 2016 DTM Hockenheim 2