2016. júl 16.

Zandvoort - A Mercedes mennybemenetele és pokoljárása

írta: Metzger91
Zandvoort - A Mercedes mennybemenetele és pokoljárása

A Mercedesek egész hétvégén jó teljesítményt nyújtottak mindenki nagy meglepetésére. A szombat szinte hibátlan volt a Mercedes szempontjából, de a vasárnap...

Ne maradj le semmiről, lájkold a Facebook oldalt!

Szombat

Robert Wickens szerezte meg a polet Marco Wittmann és Christian Vietoris előtt. Wickens a rajt után is meg tudta őrizni első helyét, így az első három változatlan sorrendben fordult el a célegyenes végén. A rajt azonban nem ment egészen simán, Martin Tomczyk, aki a 15. helyről indult, meglökte Maximilian Götzöt, aki az ütközés következtében lesodorta a pályáról Adrien Tambayt is. A versenyt nem tudták folytatni, bejött a safety car, Tomczyk pedig boxutca áthajtásos büntetést kapott. 

robert-wickens-2016-zandvoort-dtm.jpg

Az újraindítást jól vezényelte le Wickens, ennek ellenére Wittmann egy másodpercen belül tudott maradni körökön keresztül. A kilencedik körre azonban elfogyott a lendülete és megkapta a nyakára Vietorist, Wickens pedig elkezdte kiépíteni az előnyét. Augusto Farfus versenye a kilencedik körben ért véget, amikor a nyolcas kanyar kijáratán szélesre vette a ívet, az egyenetlen talajon pedig esélye sem volt, hogy összeszedje a BMW-t. Ezúttal csak slow zone volt az adott pályaszakaszon. 

2016-dtm-zandvoort-start-r1_1.jpg

Áthajtásos büntetést kapott Nico Müller és Edoardo Mortara is, egyiküknek sem sikerült betartani a slow zoneban érvényes sebességkorlátozást. Ekström szokásához híven a középmezőnyből rajtolt és hiába volt meg a tempója, nem tudta áthámozni magát António Félix da Costán, a végére pedig megkapta Daniel Juncadellát is, aki a nyolcadik helyen ért be, ezzel megszerezve idei első pontjait, mögötte végző márkatársához, Esteban Oconhoz hasonlóan. Ezzel a szezon feléhez érve mind a 24 pilóta szerzett már legalább egy pontot. 

A verseny végére Vietoris lendülete elfogyott, megérkezett Gary Paffett. A brit mindenféle nehézség nélkül előzte meg a németet, de az öröm nem tartott sokáig. Az utolsó körben visszaszerezte dobogós helyezését Vietoris, melyet a verseny végéig meg is tudott tartani. Wickens rajt-cél győzelemmel megszerezte negyedik DTM győzelmét Marco Wittmann előtt, aki továbbra is vezeti a bajnokságot. Holnap délután folytatás a második futammal.

2016-zandvoort-dtm-r1.jpg

Vasárnap

Beugró pilótát köszönthettünk a DTM mezőnyében, ugyanis Adrien Tambay keze a szombati perecelés közben megsérült, így a helyére René Rast ülhetett be. A rajtszámokat nem is kellett nagyon variálni, 27 helyett 72. A második futamon Jamie Green rajtolhatott az első kockából, mögötte Gary Paffett és Christian Vietoris. Green és Paffett jól rajtolt, de a második sorban Vietoris és Mortara kicsit beragadt, Wickens pedig ezt kihasználva feljött a harmadik helyre.

2016-dtm-zandvoort-ocon.jpg

A rajton Mattias Ekström bukott sokat, az első féktávon pedig Spengler összeakadhatott valakivel, mert a vezető oldali ajtaját ki is kellett cserélni, ezzel pedig kiszállt a pontokért zajló küzdelemből. Farfus megforgatta Timo Scheidert, előbbi áthajtásos büntetést kapott, utóbbi pedig feladni kényszerült a versenyt. Wickens legyűrve Paffetet Green nyomába eredt, de egy technikai hiba miatt felfüggesztették a DRS használatát, így komolyabb támadási pozícióba nem került. 

jamie-green-2016-dtm-zandvoort-r2.jpg

A kerékcseréket Green és Wickens nyitotta, az Audis csapata egy picit gyorsabb volt, így a pályára visszatérve kicsit fellélegezhetett a brit. Paffett ugrott az élre, aki egy körrel később jött kereket cserélni, de szerencsétlenségére meg kellett várnia, hogy Glock elhaladjon mellette a boxutcában. Emiatt nem jelentett veszélyt Greenre és Wickensre. A 25. körben kezdődött a Mercedeses dráma: Esteban Ocon összeakadt da Costával, Götz pedig elhagyta a bal hátsó kerekét. Ocon pontszerző helyről csúszott egészen hátra, Götz pedig nem tudta folytatni. Mattias Ekström szokásához híven elhúzta a boxkiállást, de nem tudott olyan gyorsan menni a használt gumikon, hogy ebből komolyabb előnyt tudjon kovácsolni. A 15. helyre jött vissza, friss gumikon azonban begyorsult, egészen a 7. helyig kapaszkodott fel. Miguel Molinát da Costa intézte el, egy adok-kapok végén Molina motorháztetője megsérült, kénytelen volt kiállni. Auer gyönyörű előzést mutatott be Tomczykkal szemben.

2016-dtm-zandvoort-wickens-paffett.jpg

A 34. körben kezdetét vette a Merci dráma második felvonása. Wickens szélesre vette az egyik kanyar kijáratát, meglátogatta a füvet és az ötödik helyre tudott visszaállni. A kör végén azonban be kellett mennie a boxba, ugyanis az autó elején található szellőzőnyílások annyira telementek fűvel és homokkal, hogy ki kellett takarítani. Mint később kiderült, defekt miatt csúszott le, így kerekeket is cseréltek az autóján. A 35. körben pedig Vietoris kapott egy defektet pont a célegyenesben. A futamgyőzelmet végül Jamie Green szerezte meg rajt-cél győzelmet aratva. Második lett Paffett, Edoardo Mortara pedig szép csendben felért a harmadik helyre. Marco Wittmann negyedik lett, ezzel továbbra is vezeti a bajnokságot, a szombati második helyével megszerezte a "szezon első felének bajnoka" címet. A DTM-ben egy egészen hosszú nyári szünet következik, 5, azaz öt hét múlva folytatódik.

2016-zandvoort-dtm-r2.jpg

 

2016-dtm-zandvoort-egyenibajnoksag.jpg

2016-dtm-zandvoort-konstruktor.jpg

2016-dtm-zandvoort-csapatbajnoksag.jpg

Szólj hozzá

beszámoló összefoglaló futam 2016 DTM Zandvoort