2016. jún 26.

Norisring - Tarolt az Audi

írta: Metzger91
Norisring - Tarolt az Audi

Hosszú idő után tudott ismét győzni az Audi a "hazai" futamán. Ekström pusztított, Mortara nyert, Nico Müller pedig első győzelmét szerezte meg. 

 

Szombat

A poleból Christian Vietoris indulhatott, aki nagyon jól rajtolt, vezető helyét meg tudta őrizni és Mattias Ekström támadásait is vissza tudta verni, egészen a huszadik körig. Ekström ekkor már a második helyzett Robert Wickens mögött haladt, a célegyenes végén pedig előzésbe kezdett. A manővert elnézte, mindkét Mercedest kiütötte a versenyből. 

 

"Ez egy idióta, nem tudom, mit akart csinálni!" - kommentálta Wickens. "Belül ki akartam fékezni Robertet és összeértünk. Nem tudtam reagálni és kiütöttem Christiant. Nagyon sajnálom, személyesen is elnézést fogok tőle kérni." 

Vietoris nem bánt kesztyűs kézzel, amikor Ekström akciójáról kérdezték:

Ő a legnagyobb seggfej! Előadja magát, mint a legnagyobb arc a paddockban, letakarít mindenkit a pályáról és ő pofázik.

"Mindenki keményen dolgozik a csapatnál. Aztán jön Ekström és a megérdemelt sikertől elesik az egész csapat. Ez számomra elfogadhatatlan. Ma minimum egy dobogós helyezésre esélyünk volt, de természetesen a győzelem sem volt elérhetetlen. Most üres kézzel állok itt. A bocsánatkérésekkel pedig semmire sem megyek."

Mortara és Green első köre teljesen máshogy nézett ki. Mortara jól rajtolt, Green kevésbé. Jamie Green a harmadikról az ötödik helyre esett vissza, Edoardo Mortara pedig a negyedik helyre jött fel, Green elé. Green tempóból nem tudta megelőzni Mortarát, egy hibára várt, de Edo Mortara nem követett el komolyabb hibát. 

edoardo-mortara-2016-norisring-1.jpg

A harmadik helyet Paul di Resta szerezte meg, aki a katasztrofális lausitzringi hétvége után újra pontokat tudott szerezni. Az első hármast egy BMW trió követte: Marco Wittmann, Bruno Spengler és Maxime Martin, de a BMW-k nem voltak abban a helyzetben, hogy komolyan veszélyesek legyenek di Restára. Ennek ellenére Wittmann produkciója volt a legerőteljesebb: a 13. helyről rajtolva ért fel a negyedik helyre. Mortara a győzelmével az első pilóta 2016-ban, aki kétszer is tudott nyerni. 

2016-norisring-r1.jpg

Vasárnap

Nico Müller nyerte a második futamot, aki ezzel megszerezte pályafutása első DTM győzelmét. A győzelmet egy kitolt kerékcserével sikerült megszereznie a poleból induló Tom Blomqvist ellenében. Az időmérőn Ekström szerezte meg a polet, a szombati manővere miatt azonban három rajthelyes büntetést kapott (Chrsitian Vietoris 3000 eurót fizetett a seggfejezésért). 

norisring-2016-dtm-di-resta-blomqvist-auer.jpg

Hasonló párbaj alakult ki a Mercedeseknél is. A harmadik helyen autózó Paul di Restát követte márkatársa Lucas Auer. Di Resta autója egy sérülés miatt lassabb volt, Auer próbálta is megelőzni (látványosan gyorsabb is volt) viszont sehogy nem jött össze. Di Resta kiállt a boxba, Auer pedig sorra hozta a gyors köröket, a saját kiállásánál azonban a személyzet elrontott valamit, hosszúra sikeredett a kiállás és nem tudott di Resta elé visszajönni. 

Auer volt a leggyorsabb a Mercedesek közül, a pódiumra abszolút esélyes volt, de akár a győzelemért is harcolhatott volna. Végül di Resta mögött ért be a célba az ötödik helyen. A két Mercedes elé Maxime Martin fért be. A hatodik helyen ért be Marco Wittmann, aki ezzel átvette a vezetést az összetettben. Bruno Spengler hetedikként, Edoardo Mortara pedig nyolcadikként futott be. A két utolsó pontszerző helyen Timo Glock és Martin Tomczyk ért be. Mindketten egészen hátulról kapaszkodtak fel. Vasárnap nagy volt a zúzda, csak 16 pilóta látta meg a kockás zászlót. 

A hétvége legnagyobb vesztese (egyesek szerint seggfeje) Mattias Ekström, aki egész hétvégén nagyon jól ment, de szombaton és vasárnap is baleset miatt kellett feladnia a versenyt. Vasárnap még a polet is elvették tőle a szombati manőver miatt. 

2016-norisring-r2.jpg

 

bajnoksag1.jpg

bajnoksag2.jpg

bajnoksag3.jpg

Szólj hozzá

összefoglaló eredmény futam 2016 norisring dtm 2016