2016. ápr 30.

Maradhat a csapatutasítás

írta: Metzger91
Maradhat a csapatutasítás

"Azért tettük, mert csapatként nyerünk és csapatként veszítünk."

A közmondás úgy tartja, hogy minden szentnek magafelé hajlik a keze. Ez a sportban sincs másként, azonban sokak szemét szúrta az, ahogyan a Mercedes kvázi bajnokot csinált Wehrleinból. A dolog a szezon végéhez közeledve egyre szembetűnőbb volt. Egy jó példa erre Maximilian Götz viselkedése a Nürburgringen. Götz többször is jelentősen lelassított a verseny alatt, hogy Wehrlein közel kerülhessen hozzá. Természetesen nem tartott sokáig az előzés lebonyolítása sem. Ez nem csak a konkurenciát, hanem a szakértőket és a szurkolókat is aggasztotta. 

mercedes-dtm-amg-c63-coupe-2015.jpg

Ulrich Fritz, a Mercedes-DTM feje így magyarázta a dolgot: " A DTM-ben 8 autód van versenyben (gyártónként - a szerk.). Ennek megfelelően több a lehetőséged arra, hogy befolyásold a futamot, mint a Forma-1-ben, ahol csak 2 autód van. A pályán, itt a DTM-ben pedig van másik 16 autó, amelyekkel versenyben vagy. Azért tettük, mert csapatként nyerünk és csapatként veszítünk."  Be kellene tiltani?

Az Audi vezetője, Dieter Gass szerint: "Ez egy olyan dolog, ami egyáltalán nem bizonyítható, kivéve, ha erről egy rádióüzenet hangzott el. Emiatt nem is igazán lehet betiltani ezeket a csapatutasításokat. Ha az utolsó versenyen két márkatárs egymás mögött autózik, akik közül csak az egyiknek van esélye a címre, akkor ha az adott pilóta elég intelligens, magától is belátja, hogy el kell engednie a másikat. Ki ítéli meg ebben a helyzetben, hogy ez csapatutasítás volt vagy sem?" 

wickens-wehrlein-paffett-2015.jpg

A téli szünet alatt a három gyártó képviselői nem beszéltek a csapatutasításokról és előterjesztést sem nyújtott be senki. Így a DTM-be is megérkezett az egyéb sorozatokban már jelenlévő taktikai elem. Az idei szezont tekinthetjük egyfajta próbának is. Ha ismét felüti a fejét a csapatutasítás (bár a sportszabályzat egyáltalán nem tiltja) és ez rendszeressé, szembetűnővé, botrányossá válik, akkor szinte biztos, hogy 2017-re lépéseket tesznek az ügyben. 

Szólj hozzá

mercedes dtm götz csapatutasítás wehrlein pascal wehrlein maximilian götz dieter gass ulrich fritz