2016. ápr 14.

Interjú Marco Wittmann-nal

írta: Metzger91
Interjú Marco Wittmann-nal

"Idén szeretnék több versenyt nyerni, a legjobb pedig az lenne, ha az év végén engem koronáznának meg. "

 

Februárban a monteblancoi teszttel kezdetét vette az intenzív készülődés 2016-ra. Milyen volt a téli szünet után újra beülni az M4 DTM-be?

Nagyon jó érzés volt. Két jó napunk volt, nagyon szépen végig tudtuk vinni a tesztprogramunkat. A második napon a második legjobb idővel zártam, ami jó visszacsatolás volt. Személy szerint külön örömet okozott az új, Red Bull színekben pompázó autóba ülni. A teszt után visszatérünk az edzőtermekbe és várjuk a hockenheimi teszthetet. Viszont az, hogy hogyan is állunk, majd csak a szezonnyitón derül ki.

Mi a véleményed a Red Bullról, mint márka?

Amikor meghallod, hogy Red Bull, rögtön a dobozokon lévő bikák ugranak be elsőnek. Ez beleégett az emberek agyába és talán ez az első dolog, ami beugrik. Második nekifutásra viszont a rengeteg sportág, amelyben a Red Bull képviselteti magát. Külön kiemelném az extrém sportokat, amik a Red Bullnak köszönhetően váltak olyan népszerűvé. Különleges munkát végeznek.

Miért illik hozzád az új főszponzorod?

Az Ice-Watchoz hasonlóan (a tavalyi év végéig az Ice-Watch volt a főtámogatója - a szerk.) ez egy jól ismert brand, ami a hozzám hasonlóan fiatal pilótáknak testhezálló. Sok sportoló tagja a Red Bull családnak és büszke vagyok, hogy én is részese lehetek.

wittmann-bmw-m4-dtm-2016.jpg

A Red Bull és Sebastian Vettel nagyon sokáig voltak társak. Korábban versenyeztél Vettellel, nem igaz?

Emlékszem egy gokart versenyre, ahol Sebastian is a mezőnyben volt. Az volt a legelső gokart versenyem, ő pedig már akkor az eggyel magasabb kategória kapujában állt. A verseny Kerpenben volt és természetesen sokkal gyorsabb volt nálam, hiszen előtte még soha nem vettem részt gokart versenyen. 

Mik a versenyzői céljaid azután, hogy 2014-ben megnyerted a DTM-et?

2014 egy fantasztikus év volt és a célom természetesen még több bajnoki cím megszerzése. 2015 sokkal nehezebb volt, nem is sikerült megvédeni a címemet, de a motivációm még mindig megvan, hogy a jövőben újra bajnok lehessek. Idén szeretnék több versenyt nyerni, a legjobb pedig az lenne, ha az év végén engem koronáznának meg. 

97%-os célbaérési hányaddal te vagy a DTM mezőnyében a legkevesebb kiesést jegyző pilóta. Ez csak szerencse? Vagy mi a magyarázat?

Nem hinném, hogy ez csak szerencse. Persze vannak szituációk, ahol szerencsésnek is kell lenned, például amikor egy verseny rajtjánál el kell kerülnöd a baleseteket. De ez a hozzáállástól is függ. Nem szabad forrófejűnek lenni egy előzésnél és azt is észre kell venned, ha nincs meg a kellő távolság az előzéshez. Ilyenkor jobb várni még egy kört az előzéssel. A múlt azt bizonyítja, hogy ezeket a helyzeteket jól tudom felmérni. Korábban, az alacsonyabb kategóriákban sem volt túl sok kiesésem.

Miben kell fejlődnöd neked, a csapatodnak és a BMW-nek, hogy 2016-ban ismét a végső győzelemért harcolhass?

Először is el kell mondjam, hogy a BMW az egyetlen gyártó a DTM-ben, amely visszatérése óta  minden évben legalább egy trófeát hazavisz a háromból. Ez szerintem önmagáért beszél. De ahhoz, hogy 2016-ban újra esélyesek legyünk, meg kell találni a 2014-es formánkat. Különösen az időmérőkön, ahol nagyon sokat számít az autó tempója. A DTM-nek ez egy kritikus pontja: ha elölről indulsz, sokkal nagyobb az esélyed, hogy több pontot szerezz. Ezt szem előtt tartva az autó teljesítményén kell javítanunk és a BMW M4 DTM-ben rejlő potenciált a lehető legjobban kihasználnunk. 

marco-wittmann.jpg

Érintett vagy a 2016-os GT sorozatban, ahol egy BMW M6 GT3-at fogsz vezetni. Mi a benyomásod arról az autóról?

Vezettem az M6 GT3-at a daytonai 24 órás futamon. Ugyan egy műszaki hiba miatt kénytelenek voltunk feladni a futamot, de éreztem, hogy van benne potenciál. Ez természetes, hogy egy új autónál előjönnek még gyerekbetegségek, de nagyon bizakodó vagyok, alig várom a következő futamokat.

A nürburgringi 24 órás futamon Augusto Farfus, Jörg Müller és Jesse Krohn mellett vezetni fogod a BMW M6 GT3-at a Schubert Motorsport színeiben. Milyen a csapat?

A csapat összetétele nagyon jó. Augustot és Jörgöt jól ismerem a korábbi évekből. Fantasztikus versenyzők, őrületes mennyiségű tapasztalattal. Jesse pedig egy tehetséges pilóta, aki a Nordschleifén bizonyított már. Biztos vagyok benne, hogy jó eredményt fogunk elérni a csapattal. Ugyanez igaz a többi BMW M6 GT3-at használó csapatra is. 

Jobb szeretsz egyedül vezetni egy autót, mint a DTM-ben vagy egy csapat tagjaként, mint a GT sorozatban?

Mindkettőnek megvan a maga varázsa. Versenyzőként természetesen szeretem ha egy autót az utolsó apró részletig az ízlésemnek megfelelően állítanak be. A DTM-ben ez így néz ki. De a hosszútávú versenyek egyik sajátossága, hogy megtaláljuk azt a beállítást, ami minimális kompromisszummal mindegyik pilótának fekszik. Mindkét sorozat kihívásait élvezem és hálás vagyok a BMW Motorsportnak a lehetőségért, hogy a DTM-ben és a GT sorozatban is versenyezhetek. 

Szólj hozzá

interjú dtm wittmann marco wittmann